Βαθμίδες

Στη Σχολή λειτουργούν οι τρεις βαθμίδες χορευτικής εκπαίδευσης:

-Προπαρασκευαστικές τάξεις (Για παιδιά 3,5 έως 6 ετών).
-Τάξεις φυτωρίων (Αποτελούν τη βασική εκπαίδευση στη τεχνική του μπαλέτου και του σύγχρονου χορού).
-Προεπαγγελματικά τμήματα (Για μαθήτριες που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το χορό).
1. Μουσικοκινητική Αγωγή / Ρυθμική Η πρώτη επαφή των παιδιών (από 3,5- 6 ετών) με το χορό, το ρυθμό και τη μουσική. Εστιάζει σε μια αισθητηριακή προσέγγιση που συμβάλλει καταλυτικά στην ολοκληρωμένη ανάπτυξή τους. Ένας δημιουργικός συνδιασμός ρυθμικών ασκήσεων, αυτοσχεδιασμού, θεμελιωδών εννοιών του χορού και ενίσχυση των φυσικών ρυθμών του σώματος με συνοδεία πιάνου. Η ρυθμική αποτελεί τον προάγγελο του κλασικού μπαλέτου και μια μέθοδο που καλλιεργεί μέσω ευχάριστων για τα παιδιά διδακτικών μεθόδων τη συναισθηματική, νοητική και κινητική τους εξέλιξη.
2. Μπαλέτο Το σύστημα που διδάσκεται στη σχολή μας είναι το σύστημα VAGANOVA (Ρώσικο σύστημα), γνωστό σε όλους για τους μεγάλους δασκάλους και χορευτές που έχει αναδείξει σε όλο τον κόσμο όπως Νουρέγιεφ, Μπαρίσνικοφ, Μαξίμοβα, Πλιτσέσκαγια, Ουλάνοβα , Ζαχάροβα κ.α.

Αποτελεί το σημείο αναφοράς για όλα τα υπόλοιπα είδη χορού αλλά λειτουργεί και ως σύνδεσμός τους γιατί η τεχνική του και το κινησιολογικό του λεξιλόγιο αποτελεί την καθολικότερη γλώσσα του χορού παγκοσμίως.

Από την ηλικία των 6 ετών τα παιδιά ξεκινούν τα μαθήματα μπαλέτου και η ύλη εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο προχωρώντας σε ανώτερα επίπεδα. Το μεγαλύτερο επίτευγμα ωστόσο του μπαλέτου και κάτι που φαίνεται από πολύ νωρίς, είναι η ευθυτενής στάση του σώματος, η χάρη και η πλαστικότητα στην κίνηση.

3. Σύγχρονος Χορός Τα συστήματα σύγχρονου χορού που διδάσκονται στη σχολή είναι Cunningham, Limon και Release. Εδώ οι δυναμικές είναι λίγο διαφορετικές από το μπαλέτο. Το σώμα λύνεται και εξερευνεί άλλα επίπεδα και άξονες, χάνει και βρίσκει τη σχέση του με τη βαρύτητα, ανακαλύπτει ένα τεράστιο εύρος κινήσεων και συνδιασμών, αρχίζει να αντιλαμβάνεται ποιότητες και ενέργειες στη κάθε κίνηση.

Το μάθημα μπαίνει ως κάτι extra στην ηλικία των 7 ετών (μία φορά κάθε 15 μέρες) και αργότερα, μετά την ηλικία των 12 ετών προστίθεται μια επιπλέον ώρα στο ήδη υπάρχον πρόγραμμά των σπουδαστών.

4. Αυτοσχεδιασμός Αναπόσπαστο και ίσως το πιο δημιουργικό κομμάτι του σύγχρονου χορού που επιτρέπει στο κινούμενο σώμα να ανακαλύψει τα όρια και τις δυνατότητες του μέσα από πιο ελεύθερη και δημιουργική κίνηση. Ο αυτοσχεδιασμός ενεργοποιεί τη φαντασία και τον αυθορμητισμό, εγείρει την καλλιτεχνική έκφραση και αποτελεί μια γλώσσα επικοινωνίας τονίζοντας την προσωπικότητα του κάθε παιδιού με πολύ δημιουργικό και αυθεντικό τρόπο.
5. Contemporary/Lyrical Jazz Το μάθημα αυτό συνδιάζει το floor work και τη λυρικότητα του σύγχρονου χορού με την εκρηκτικότητα, την ένταση, τα isolations (απομονώσεις μελών) καθώς και την ταχύτητα της jazz, ανάλογα με το ύφος της εκάστοτε μουσικής. Η jazz περιλαμβάνει τόσο βασικές τεχνικές που έχουν επηρροές από το μπαλέτο όπως στροφές, kicks και άλματα, όσο και από το μοντέρνο που χαρακτηρίζεται απο διαφορετικές ποιοτικά μουσικές, έντονες κινήσεις και γρήγορες εναλλαγές στα βήματα.
6. Barre Astié H Barre Astie είναι μια σωματική μέθοδος που δημιουργήθηκε απο τον Alain Astie, με στόχο να προσφέρει μια ολοκληρωμένη σύνθεση ασκήσεων που βασίζονται στην τεχνική του κλασικού και του σύγχρονου χορού. Οι ασκήσεις γίνονται κυρίως στο έδαφος και είναι απολύτως ασφαλείς και αποτλεσματικές τόσο για αρχάριους όσο και προχωρημένους χορευτές. Η Barre Astie αναζητά την αφετηρία της κίνησης και μας δίνει τα κλειδιά για να έρθουμε σε επαφή με το σώμα μας και να ανακαλύψουμε: • Tη σωστή στάση της σπονδυλικής στήλης και τον έλεγχο του κέντρου του σώματος μας • Τον ιδανικό μυϊκό τόνο (τόνωση-χαλάρωση) και ευλιγισία - χαλαρές αρθρώσεις
7. Hip Hop-RNB Ένα πιο ελεύθερο και ταυτοχρόνως κωδικοποιημένο μάθημα χορού που στοχεύει στην απελευθέρωση κινήσεων και χορογραφιών που πατούν πιστά πάνω στο χαλί εύρυθμης και χορευτικής μουσικής. Με το έντονο ζέσταμα γυμνάζει ξεχωριστές ομάδες του σώματος αλλά και παρασύρει σε ένα χορευτικό ντελίριο ολόκληρο το σώμα συντελώντας εξίσου στην ανάπτυξη του ρυθμού και της χορευτικότητας του σπουδαστή.
8. Προεπαγγελματικά τμήματα Η προετοιμασία μαθητών/τριών που θέλουν να αναβαθμίσουν τη γνώση και τη τεχνική τους στο χορό σε επαγγελματικό επίπεδο και η διδασκαλία της ύλης που απαιτείται για επιτυχή αποτελέσματα στις επίσημες εξετάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού επιτυγχάνεται μέσα απο τα προεπαγγελματικά τμήματα της Σχολής. Το μπαλέτο, ο σύγχρονος χορός και ο αυτοσχεδιασμός είναι τα μαθήματα που διδάσκονται στις τάξεις αυτές, όμοια με τα μαθήματα που εξετάζονται στις Εισαγωγικές Εξετάσεις.

Στα 18 χρόνια λειτουργίας της Σχολής, πάνω από 30 σπουδαστές μας έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους και πλέον είναι άξιοι συνάδελφοι.

9. Παραστάσεις Οι παραστάσεις της Σχολής γίνονται κάθε 2 χρόνια. Ως αποτέλεσμα της κοπιαστικής δουλειάς που γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς μέσα στη τάξη, οι παραστάσεις αποτελούν την επί σκηνής αποτύπωση της χορευτικής δημιουργίας των μαθητών.

Με σύνθημα “Τα παιδιά χορεύουν για τα παιδιά”, τα έσοδα των παραστάσεων διατίθενται κάθε χρονιά σε φιλανθρωπικά ιδρύματα που εστιάζουν στην υποστήριξη του παιδιού και των αναγκών του (Χαμόγελο του Παιδιού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων, Κιβωτός του Κόσμου κλπ).